V Prešovskom kraji má byť sedem úradov zamestnanosti a sociálnych vecí

03.09.2003 Celý región

Zlúčením okresných úradov práce a odborov sociálnych vecí okresných úradov vznikne v rámci celoslovenskej reformy usporiadania štátnej správy na úseku zamest...
Zlúčením okresných úradov práce a odborov sociálnych vecí okresných úradov vznikne v rámci celoslovenskej reformy usporiadania štátnej správy na úseku zamestnanosti a sociálnych vecí sedem nových úradov na území Prešovského kraja. Nové úrady zamestnanosti a sociálnych vecí by mali začať fungovať od 1. januára 2004.

Vedúci odboru sociálnych vecí Krajského úradu v Prešove Tomáš Hangoni na tlačovej konferencii v Prešove 18. augusta k tomu ďalej povedal, že sídlami spomenutých úradov so zatiaľ pracovným názvom budú v kraji mestá Bardejov (s detašovanými pracoviskami vo Svidníku a Giraltovciach), Humenné (Snina), Poprad (Levoča, Svit), Prešov (Sabinov, Lipany), Kežmarok (Stará Ľubovňa, Spišská Stará Ves, Spišská Belá, Podolínec), Stropkov (Medzilaborce) a Vranov nad Topľou (Hanušovce nad Topľou).

Všetky budú samostatné právne subjekty. Prešovský úrad s detašovanými pracoviskami by mal zamestnať 316 pracovníkov. V priemere by na ostatných úradoch malo pracovať po okolo 200 ľudí.
Hangoni naznačil, že na niektoré druhy činnosti v oblasti sociálnej starostlivosti budú vytvorené mimobratislavské detašované pracoviská. Uvažuje sa aj o sídle v Prešove, ale nie je ešte presne stanovený obsahový okruh. Navyše v súčasných krajských sídlach vzniknú územné orgány náhradnej rodinnej starostlivosti.

V súčasnosti je v kraji 13 okresných úradov práce a 13 odborov sociálnych vecí okresných úradov. V celej SR po 79, pričom reformou by mal ich počet klesnúť na 45.
Hangoni ocenil, že chystané zmeny napr. v zákone o kompenzáciách, či v novokoncipovanom zákone o zmiernení hmotnej núdze obsahujú aj pripomienky ich odboru.
(jj)
 

Vyberte región